[O2] Czujnik G40, nie chce zapalić

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kundziajnik
    Ambiente
    • 2012
    • 108

orzel720, już Cię widzę w tej czerwonej O3
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Od końca zimy mam problem z odpaleniem jak temperatura spada poniżej 10C w nocy lub jest mokro. Komputer pokazał na jedną ze świec, wymieniłem 4 sztuki, wydawało się lepiej, chociaż wtedy nie wiedziałem, że przy poniżej 10C jest ten problem, bo jak spadła znowu temperatura to problem powrócił. Komputer teraz pokazuje błąd czujnika G40, kiedyś miałem jakiś mały problem z rozrządem (coś się minimalnie przestawiło) i też był ten błąd, wtedy poprawiono ustawienie na rozrządzie i było ok. Ale teraz to raczej nie wina samego rozrządu, bo jak ciepło to odpala, padło podejrzenie czujnika (to pokazuje komputer), ale żeby go ruszyć trzeba wyjąć rozrząd. Wymianę mam za 15-20k także najwyżej to przyspieszę, ale żeby nie iść w koszty, może doradzicie jak się upewnić że to wina tego czujnika? Auto kręci długo i ładnie, ale nie chce zaskoczyć, jak zaskoczy to nieraz zaraz zgaśnie, a jak już odpali to jest ok.

Sam czujnik 120-150, robota 300, to lepiej dołożyć 500-600 na części i od razu zrobić rozrząd. Pytanie czy na pewno to wina tego czujnika?

Komentarz

• przemik
      RS
      • 2012
      • 1610

Logi masz czym zrobic ?
      Przemek
      DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
      A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
      80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• natash
        RS
        • 2011
        • 2599

Mam

Komentarz

• orzel720
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2267
          • Superb III (3V3)

natash, heh baaardzo możliwe że to co ja miałem w BXE czyli żaden czujnik (sam wymieniałem czujnik niepotrzebnie jak padało było to samo...) tylko następuje przetarcie wiązki od drgań silnika i woda z deszczu rosy itp zwiera wiązkę. Ta wiązka leci gdzieś z przodu koło chłodnicy - mechanik bedzie wiedział ew. znajdź na forum cały opis i chyba fotki..... Naprawa przetarcia kabla ~ kilkanascie zł.

Komentarz

• przemik
            RS
            • 2012
            • 1610

Zamieszczone przez natash
            Mam
            To nagrzej dobrze auto i zrob - 001,004 i 007 statyczne oraz 004 dynamiczne.
            Odczytaj tez błędy przed i po logowaniu.

Aczkolwiek to co napisano powyzej.... to dobry trop.
            Przemek
            DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
            A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
            80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

Pracuję...